Avmaskning häst

2011-03-07 18:23:00/Permalink/Djuren/

Avmaskning häst

Sedan något år tillbaka är avmaskningsmedel till häst inte längre receptfritt. Enligt lag/receptföreskrifter kan en veterinär skriva ut avmaskningsmedel till häst UTAN att ha undersökt hästen. Krav finns dock på att veterinären skall vara väl förtrogen med hästhållningen och att avmaskningsprogrammet kontrolleras med hjälp av träckprov.

Tradionellt har det funnits allmänna rekommendationer hur ofta och med vad hästar skall avmaskas oavsett ålder och typ av hästhållning. Detta har tyvärr ofta resulterat i överanvändning av avmaskningsmedel vilket i sin tur främjar resistensutveckling hos tarmparasiterna och skadar ekosystemet genom att tex döda skalbaggar. Att ha inälvsparasiter är ett normaltillstånd hos alla djur, men de skall inte finnas i den mängd att de skadar värddjuret. 

Först bör man uppskatta parasittrycket på sina hästar. Till exempel får man räkna med högre tryck på hästar under 5 år, framför allt på föl och åringar. Äldre hästar har ett mindre parasittryck. Varmare klimat ger ett ökat parasittryck, det vill säga sommaren har högre tryck än vintern, södra Sverige har högre tryck än norra Sverige.

Hagarna och skötsel av hagar har stor betydelse för parasittrycket. Små permanenta rasthagar har ett högt tryck medans stora gräshagar där man kunnat växelbeta och dela upp i sommar och vinter hagar har lägre tryck. Genom att mocka hagarna kan man hjälpa till  att minska trycket i permanenta rasthagar. 

Detta betyder att om man har 2-5 äldre hästar på stora ytor kanske avmaskning inte behövs alls eller i varje fall inte varje år. Har man däremot hästuppfödning eller små rasthagar i södra Sverige kanske avmaskning bör ske året om. Träckprov hjälper dig att kontrollera att ditt avmaskningsprogram fungerar. 

Ett träckprov rekommenderas att tas 1-2 gånger per år (på våren och på hösten) och kan bestå av ett samlingsprov från flera hästar som går i samma hage. Endast en mindre mängd träck behövs för analysen. Märk påsen med hästens och ditt namn samt adress. Analysen kostar 295 kronor. Behöver din häst(ar) avmaskas ingår receptarvodet på 95 kronor i labkostnaderna. I samband med receptförskrivning kan du diskutera vilket avmaskningsmedel du bör använda med veterinären.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback